Topledere får værdi af virtuelle teknologier
Servicebranchen kan lette arbejdsprocesser og oplæring med VR og AR.
Virtual Reality
Onboarding
Servicebranchen
Virtual og augmented reality kan bidrage til at løse nogle af udfordringerne i servicebranchen. Toplederne for en række servicevirksomheder som Coor, ISS, DEAS og Forenede har her til eftermiddag været samlet hos Grundfos til arrangementet Tech for topledere i servicebranchen.
Virsabi var med og præsenterede toplederne for mulighederne med VR og AR i en branche, hvor udfordringerne blandt andet er små marginer, høje personaleomkostninger, tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft og løbende uddannelse af medarbejdere.
Toplederne fik mulighed for at prøve VR og AR i praksis, og vi afholdt en post-it battle, hvor der blev dystet i at få flest post-its på væggen med idéer til, hvordan VR og AR kan være med til at løse branchens udfordringer.
”Mange af idéerne handlede om oplæring, træning, videndeling og dokumentation. Her er der tydeligt et overlap mellem branchens udfordringer, og de arbejdsprocesser, som virtual og augmented reality understøtter virkelig godt,” siger Michael Harboe, adm. direktør i Virsabi.
Rutiner hurtigt på rygraden
Virtual reality er især godt til oplæring af nye medarbejdere og træning i nye arbejdsopgaver. Inden for rengøring, facility management, sikkerhed og andre servicefag skal mange arbejdsopgaver udføres ensartet og korrekt hver gang, og derfor gælder det om, at nye medarbejdere får rutinerne ind på rygraden hurtigst muligt.
Virsabi kan bygge de arbejdsrutiner ind i et naturtro miljø i virtual reality, og med VR-briller på kan nye medarbejdere øve sig lige så mange gange, det skulle være, uden at tage tid fra andre medarbejdere.
”VR-brillerne afskærmer brugerne fra forstyrrelser udefra og giver en naturtro sanseoplevelse. Det skærper indlæringsevnen i forhold til klasserumsundervisning og e-learning, og vi har endda studier, som indikerer, at nye medarbejdere lærer bedre og hurtigere end ved sidemandsoplæring. Det betyder, at du som servicevirksomhed hurtigere kan give nye medarbejdere ansvar for at løse opgaver selvstændigt, og det har værdi i en branche med små marginerne,” siger Michael Harboe.
Virsabi har til lejligheden designet en virtuel rengøringsvogn, der demonstrerede muligheder for at udnytte virtual reality til træning og introducere toplederne til den skalerbare og mobile teknologi. Se hvordan den ser ud i filmen ovenfor.
Bliv guidet trin-for-trin
Augmented reality, hvor man i et par briller som HoloLens eller RealWear kan se et digitalt lag oven på virkeligheden, kan også give stor værdi i servicebranchen. Og selv hvis man ikke er i besiddelse af HoloLens eller RealWear, er der værdi at hente i at starte med AR på telefoner eller tablets.
Som inspiration viste Virsabi blandt andet en app udviklet til Desmi Ocean Guard, hvor 3D-modeller af Desmis anlæg til rensning af ballastvand både kan placeres i augmented reality i et live-miljø, og hvor det på 3D-modellen er muligt at klikke sig ind til brugsvejledningen for hver enkelt komponent.
Mulighederne bliver dog endnu større med et AR-headset, og Virsabi har blandt andet udviklet en app, som gør det muligt at optage tutorials i HoloLens og gemme dem, så andre brugere kan tage HoloLensen på og blive guidet trin-for-trin igennem en opgave.
”Det kan for eksempel være rengøring af særligt følsomme områder, det kan være betjening af en maskine, eller det kan være en opgave i forbindelse med bygningsvedligeholdelse, som ikke skal udføres særlig tit, og hvor det måske er svært at huske, præcis hvilke knapper der skal trykkes på. Her kan teknikerne blive guidet visuelt, mens de har hænderne fri, og det er altså noget mere effektivt end at stå at lede efter en manual,” siger Harboe.
Korrekt løst første gang
I samme app er det muligt at dokumentere udførelsen af opgaver, så teknikerne med en stemmekommando eller en håndbevægelse kan tage billeder eller video af udførelsen af opgaven og gemme det som dokumentation.
Derudover er det også muligt via augmented reality at deltage i et helt almindeligt digitalt møde via Teams.
”Med sådan et headset på kan du bare ringe op og blive guidet af en ekspert fra kontoret – eller fra et hvilket som helst sted i verden. I modsætning til et videoopkald fra mobilen, så har folkene i marken hænderne fri og kan udføre opgaven imens, og det er også muligt at tegne digitalt i synsfeltet. Det er en virkelig effektiv måde til at få en hurtig afklaring, så teknikeren kan løse opgaven rigtigt første gang og komme videre i en fart,” siger Michael Harboe.