Kommunernes vej til metaverset
Som borger er det relativt nemt at finde selvbetjeningsløsninger til de fleste opgaver, hvor der er behov for at komme i kontakt med kommunen. Men allerede nu kan kommunerne med fordel begynde at forberede sig på et internet, der i højere grad får en fysisk dimension, og hvor brugerne forventer interaktion i virtual, augmented og mixed reality.
Metaverse
Kommuner
Virksomhedsløsninger
Metaverset er på vej, og for landets kommuner betyder det, at selvbetjeningsløsninger skal have en mere fysisk dimension. Med metaverset vil vi i højere grad tilgå internettet via forskellige afarter af virtual og augmented reality, og de teknologier kan kommunerne med fordel allerede nu tænke ind i deres digitaliseringsstrategi. For der er masser af gevinster at hente allerede i dag.
”Selv om det godt kan være, at vi ender der en dag, betyder Metaverset ikke, at der skal bygges en digital kopi af rådhuset, hvor borgerne kan gå hen, som var de med i et computerspil. I et mere realistisk scenarie betyder det, at vi som borgere i højere grad kan forvente at blive præsenteret for data i et digitalt lag oven på den fysiske verden, lige præcis der, hvor vi har brug for data,” siger Michael Harboe, administrerende direktør i Virsabi.
Eksempler kan være forsyningsselskaberne, der kan præsentere dig for guides til målere, affaldssortering, digitale linjer til at markere naboskel, eller byplanlæggere der kan illustrere ændringer i udendørsarealer, som du kan se på din telefon, tablet eller i dine AR/VR-briller, når du bevæger dig rundt i byen.
Fremragende til optimering af bygningsdrift
Når teknologien kommer i brug, vil både borgere og ansatte udvikle nye idéer til, hvordan den kan gøre livet nemmere for begge parter – og spare tid og penge i forvaltningen.
”Det sidste – at spare tid og penge – kan teknologien allerede gøre i dag. Mixed reality er nemlig fremragende til optimering af drift og vedligehold af bygninger og anlæg – et område som udgør en stor post på de fleste kommunale budgetter,” siger Michael Harboe.
Med app’en Tutorio til HoloLens er det for eksempel ekstremt nemt at udarbejde virtuelle guides i et fysisk rum. Når en person først har lavet en guide, kan den næste person komme og tage HoloLensen på, og så sidder der digitale post-it notes runder omkring i rummet, der guider personen til at udføre en hvilken som helst opgave. Slut med uforståelige arbejdssedler eller manualer, der bliver væk.
Skulle guiden i Tutorio ikke være selvforklarende, så er det bare at ringe op i Teams via HoloLensen, så kan kollegaen på kontoret se alt det, personen i marken ser, og samtidig tegne informationer i et digitalt lag, som personen i marken kan se ovenpå virkeligheden. På den måde er det nemt at guide folk til at skrue på de rigtige håndtag og få løst opgaverne.
”De kommuner, der kommer i gang nu, høster en umiddelbar effektiviseringsgevinst, samtidig med at de lærer at arbejde med de teknologier, som skal understøtte kommunikationen med borgerne i fremtiden,” siger Harboe.