Apps viser konsekvenser af klimaændringer og handlinger for at forhindre eller reducere dem

Hvor meget vil vandet stige lige her, hvor jeg står? Hvordan vil det se ud, hvis jeg planter træer eller laver et regnbed for at absorbere vandet? Med en ny app, der benytter augmented reality, kan borgere i den danske by Esbjerg se præcis, hvordan kraftig regn og stigende havniveau vil påvirke deres by, gade eller have.

Hvad: App benytter augmented reality til at vise stigende vandstand og tiltag der kan komme det til livs

Med appen Klimaklar Esbjerg bruger din telefon en kombination af det indbyggede kamera og augmented reality til at vise virkningerne af klimaændringer lige der, hvor du står inden for Esbjergs bygrænser.

Du kan tilføje en målestok i dit synsfelt for at måle, hvor meget vandstanden vil stige i tilfælde af kraftige nedbørsmængder eller oversvømmelser. Baseret på geodata kan du se de forventede niveauer i tilfælde af en 20-, 50- eller 100-års hændelse. Appen simulerer regnvand, stigende grundvand og oversvømmelser fra havet.

Det betyder, at du kan stå lige i din egen baghave og se, hvordan dit hus eller din have vil blive påvirket af klimaforandringer. Du kan også se, hvordan det vil se ud, hvis du tilføjer træer eller et regnbed i din have eller gade for at absorbere noget af vandet. Desuden indeholder appen en 3D-model af hele byen, der simulerer, hvordan stigende havniveau og kraftig regn vil påvirke byen som helhed.

Hvorfor: Borgerne skal engageres og inspireres til at handle

Esbjerg Kommune fik appen udviklet som en del af deres klima- og risikostyringsplan for Esbjerg by.

”Vi forventer, at appen hjælper med at engagere borgerne mere i den lokale klimadagsorden. Nu kan de fysisk stå og se effekterne på deres telefon lige der, hvor de er – i havnen, på pladsen eller i deres egen have – og det er simpelthen mere engagerende end at besøge kommunens hjemmeside” siger Bodil Ankjær Nielsen, Klimakonsulent i Esbjerg Kommune.

Muligheden for at tilføje træer og regnbede er også en vigtig del af funktionaliteten for at skabe engagement. Ellers frygter Bodil Ankjær Nielsen, at simuleringerne kan efterlade borgerne i fortvivlelse.

”Vores handlingsplan er todelt. Vi vil skabe opmærksomhed om virkningerne af klimaændringer, og vi bliver nødt til at tilpasse os for at klare de ændringer og udfordringer, vi allerede står over for. Funktionerne i appen med at tilføje træ- og regnbede er at vise en vej frem og inspirere folk til at handle. Og med augmented reality -funktionen er det meget let at visualisere, hvordan tiltag der hjælper til at forebygge, kan se ud” sagde hun.

Hvordan: Augmented reality baseret på placering og geodata

Appen er baseret på geodata fra ingeniørkonsulentfirmaet Niras. Der foretages hydrologiske analyser for at vise, hvor vandet vil samle sig i Esbjerg baseret på forskellige scenarier med oversvømmelser og kraftig regn.

Klimaklar-appen bruger dataene i kombination med GPS-koordinater og kameraet på din smartphone eller tablet og lader dig se vandstanden og tilføjelse af træer, regnbede og andre funktioner i augmented reality.

Hvem: Et samarbejde mellem Virsabi og Esbjerg Kommune med data fra Niras

Klimaklar Esbjerg er udviklet af Virsabi til Esbjerg Kommune. Det er baseret på data fra ingeniørkonsulentfirmaet Niras. Esbjerg er den anden by i Danmark, der lancerer en Klimaklar-app, da Virsabi også har udviklet en lignende app til byen Odense.

”Vi er stolte over, at vores arbejde og teknologi kan bruges til at engagere mennesker i handlinger for at forhindre klimaændringer. Jeg tror på, at det at give folk en chance for at se, hvordan klimaforandringerne vil påvirke dem lige dér, hvor de er, inspirere flere til at handle, da vi desværre er blevet lidt følelsesløse over for at høre nyheder om smeltende iskapper og fjerntliggende skovbrande, ”siger Michael Harboe, CEO af Virsabi.

Fordi appen er baseret på geodata, er funktioner begrænset til grænserne for byen Esbjerg. Vi viser dig gerne, hvordan det fungerer.

Vil du vide mere?
Send os en email eller ring +45 3323 2203

Virsabi er et virtual reality studio. En teknologisk enhed af strateger, udviklere og kreative, og en af de første Virtual Reality dedikerede firmaer, der tilbyder virksomheds konsultationer, rådgivningsarbejde og teknisk udvikling til anvendelse af Virtual Reality, Augmented Reality og Mixed Reality.

Hold dig opdateret

Få nyheder om VR og AR på Linkedin