DSB vælger Virsabi til udvikling af VR og AR
Virsabi er udpeget som vinder af DSB’s udbud af en fireårig rammeaftale om levering af Virtual og Augmented Reality-løsninger. Aftalen har en anslået værdi af otte millioner kroner og forventes af omfatte udvikling af VR- og AR-løsninger til alt fra træning af medarbejdere og service af materiel til forbedring af kundeoplevelsen.
De næste fire år skal Virsabi, der leverer Virtual og Augmented Reality til erhvervslivet, udvikle VR- og AR-løsninger til DSB. Det står klart, da Virsabi netop er udpeget som vinder af DSB’s udbud på en rammeaftale, der skal sikre, at DSB drager fordel af de mange muligheder med VR og AR.
Af udbudsmaterialet fremgår det, at DSB ønsker at afprøve VR og AR til blandt andet træning af lokomotivførere og servicepersonel, reparationer af materiel, og forbedringer af oplevelserne for de rejsende.
”Vi ser store potentialer i både VR og AR. Blandt andet på proceduretræning og instruktion. Vi har eksempelvis allerede nu positive erfaringer med at afprøve VR i træningen af vores togførere,”
Michael Moesgaard, CIO in DSB
Baseret på erfaringer fra blandt andet IKEA, MAN Energy Solutions og Red Bull har Virsabi leveret referencer og forslag til, hvordan DSB kan udnytte teknologien.
”Sammen med IKEA har vi opnået interessante resultater for, hvordan Virtual Reality kan forkorte og forbedre oplæringstiden for nye medarbejdere. De erfaringer skal vi nu bygge videre på sammen med DSB, hvor medarbejderne igen og igen kan trænes i for eksempel konflikthåndtering eller håndtering af ulykkessituationer i meget realistiske scenarier. Virtual Reality påvirker vores sanser langt mere end en almindelig video eller en fortælling i et mødelokale, og derfor er det et meget stærkt værktøj til læring,” siger Michael Harboe, adm. direktør i Virsabi.
Hænder fri til reparationer
VR og AR kan anvendes bredt på tværs af hele DSB, og AR-delen, hvor der bliver lagt et digitalt lag ovenpå virkeligheden, forventes især at kunne optimere reparation og vedligehold af materiel.
”Med Augmented Reality kan en montør både se de maskiner, han eller hun skal vedligeholde, og et digitalt lag ovenpå med en vejledning. Det betyder, at begge hænder er fri, og man ikke hele tiden skal stoppe og kontrollere arbejdsmanualer. Erfaringerne viser, at arbejdet går hurtigere, og der bliver begået færre fejl. Du kan styre beskrivelsen og kvittere for arbejdet med stemmestyring, og det er også muligt at bruge briller med indbygget kamera, så servicecentret kan guide undervejs. Optimeringspotentialet – ikke kun for DSB, men for alle industrivirksomheder – er enormt,” siger Michael Harboe.
Klar til at skubbe grænserne for rejsende
Mange har allerede stiftet bekendtskab med en form for AR, da millioner af mennesker verden over jagtede Pokemons på deres telefoner for et par år siden. Derfor er teknologien velkendt nok til at kunne hjælpe rejsende, for eksempel ved at de i en app på telefonen får pile på perronen og i toget, der guider dem til deres pladsreservation.
”I en så bred virksomhed som DSB er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad VR og AR kan bruges til. Derfor glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med de første projekter, så vi sammen med DSB kan skubbe grænserne for, hvordan VR og AR både kan øge produktiviteten og forbedre kundeoplevelsen,” siger Michael Harboe.
Rammeaftalen løber over fire år og har en forventet værdi af otte millioner kroner.
Yderligere information:
Michael Harboe, adm. direktør, Virsabi. mh@virsabi.com,
tlf. +45 2020 5708
Pressevagten i DSB Kommunikation,
tlf. +45 2468 0000