AR åbner døren til industri 4.0

Industri 4.0 er så bredt et begreb, at det for mindre og mellemstore industrivirksomheder kan virke uoverskueligt at komme i gang. Metaverset vil hjælpe med at nebdryde den barriere. Augmented Reality (AR) er nemt at gå til og giver lynhurtigt afkast.

DESMI augmented reality app

Industri 4.0 er en slags nirvana for automationsnørder. Vi opnår det først, når digitaliseringen sørger for, at produktionen og forsyningskæderne går op i en højere enhed. Så kunden kan bestille unikke produkter, robotterne omstiller sig selv, og fabrikken producerer alle varer lokalt – uden det koster ekstra at producere én vare i stedet for 1.000.

Det kræver et samspil af nærmest uendeligt mange teknologiske elementer, hvor data skal udveksles frit både i de horisontale forsyningskæder og vertikalt i virksomhederne.

”Så det siger næsten sig selv, at det for især mindre og mellemstore produktionsvirksomheder er svært at finde ud af, hvor man skal investere for at komme i gang,” siger Jens Lauritsen, Chief Product Officer i Virsabi.

Data hvor du har brug for dem

Boston Consulting Group har defineret ni teknologier, som indgår i industri 4.0. Augmented Reality er en af dem, og det er der flere gode grunde til.

”Udveksling af data er en af de vigtigste nøgler til at få succes med tiltag inden for industri 4.0. Og ind til vi når det teknologiske nirvana, hvor mennesker bliver overflødige i produktionen, så skal vi mennesker have adgang til de data. Med AR får du dine data med ud i produktionen, præcis der, hvor du har brug for dem,” siger Jens Lauritsen.

Digitalt samarbejde eksploderet

Især i forbindelse med service og vedligehold af maskiner giver augmented reality og mixed reality (MR) umiddelbare fordele, fordi medarbejderen i produktionen med et headset som HoloLens kan få for eksempel produktionsdata eller trin-for-trin vejledninger til reparation i et digitalt lag ovenpå virkeligheden. Eller dele sit synsfelt med en ekspert hvor som helst i verden, der kan tale og tegne i det digitale lag, samtidig med at medarbejderen i felten har hænderne fri til at fuldføre opgaven.

”Den form for relativt simpelt digitalt samarbejde med MR eksploderede nærmest under corona. Udover de mange sparede rejser opdagede mange virksomheder fordelene ved, at de faktisk kan have flere eksperter med til for eksempel en FAT (Factory Acceptance Test). I stedet for at sende to mand til den anden side af jorden, der skal klare alt, så kan de have fem eller seks eksperter med på samme møde, så hver enkelt del er kontrolleret af en fagspecialist,” siger Jens Lauritsen.

Jens Lauritsen, Chief Product Officer hos Virsabi

Umiddelbar gevinst

Samarbejde på den måde er en nem måde at komme i gang med at bruge teknologien, og gevinsten er umiddelbar. Typisk er prisen på headset og de indledende konsulenttimer tjent hjem, når første rejse er afløst af et Teams-møde.

Men den store gevinst kommer når man begynder at koble augmented reality sammen med de andre teknologiske elementer i industri 4.0. Det gælder for eksempel Big Data, Cloud Services og Industrial Internet of Things og Digital Twins.

”Når alle maskiner er tilkoblet internettet, data er analyseret og lagret i skyen og du har en digital tvilling af dit produkt, er mængden af information, du kan få frem i brillerne, nærmest uendelig. Et lavpraktisk eksempel kan igen være inden for service og vedligehold – hvis du har data lagret i skyen om, hvad der typisk går galt på en given maskine, så kan brillerne jo guide dig til at gøre det rigtige i første forsøg – og måske endda lige teste det på den digitale tvilling af produktet, som du i det digitale lag kan sætte op lige ved siden af den virkelige maskine. At nå dertil er ikke en fremtidsvision – det er muligt i dag,” siger Jens Lauritsen.

Nye idéer opstår konstant

I det hele taget er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad det er muligt at få præsenteret i MR og AR. Og netop det er også et argument for, at AR er en lav barriere i forhold til at komme i gang med Industri 4.0.

”Fordi samarbejdet på tværs af lokationer er så nemt, bliver headsettet brugt med det samme. Og som regel ser vi, at når folk tager teknologien i brug, så er der nogen, der begynder at få nye idéer til, hvordan det kan bruges til andre ting i samme virksomhed. Derfor indleder vi som regel også vores samarbejde med nye virksomheder med en stor ideation workshop, der afføder et hav af idéer,” siger Jens Lauritsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Hold dig opdateret

Få nyheder om VR og AR på Linkedin